ettordsagermerantusenbilder.blogg.se

om livet

have no fear of perfection - you'll never reach it

Publicerad 2014-12-30 00:51:10 i Allmänt,

När huvudet sjuder av spanska och franskan går bättre än någonsin - likt en förstklassig ost behövde den lagras några månader för att mogna, blomma ut för fullt, utveckla kvalitet och smak - inser jag med förfäran att självaste modersmålet blivit lidande. Med lätt självförakt läser jag igenom de första inläggen och kan konstatera att upprepning varken är eller kommer att bli ett stilgrepp. För ett ögonblick kände jag mig som om jag hade klampat in på Nobelfesten i neongröna Foppatofflor och brynja à la Hannah i knark-avsnittet av Girls. Sedan fick jag syn på en spansk dörr, en av alla dessa ljuvliga spanska dörrar där målarfärgen flagnat men de får stå där iallafall i sin kantstötthet, och kom på att asymmetrier kan vara livsnödvändiga för självaste universums fortskridande - om det inte funnits en liten övervikt materia över antimateria hade vi inte existerat. Kanske även imperfektionen som likt ett japanskt encefalitvirus parasiterar på min svenska grammatik kan föra något gott med sig. Tills dess letar jag febrilt efter ett vaccin. Stay tuned. 

when a fire starts to burn

Publicerad 2014-12-29 00:27:23 i , best of bloggen,

Någonstans i förfluten tid, en iskall vinternatt i en bortglömd stad nära polcirkeln. Vi hade varit på fest och var på väg hem, åkte bil med någon, minns inte vem, blodet sjudandes av trötthet, socker och alkohol från cider på butelj  från någon som kände någon som kände någon som var över 20. Då plötsligt, i det halvslumrande, stillsamma och förfrusna, uppenbarade det sig: ett gigantiskt brinnande hus, som en illusion, en hägring, och vi blev med ens klarvakna och nyktrare än nunnor. Det kändes så bisarrt och overkligt att något kunde brinna så hejdlöst i ett samhälle så perfekt och millimeterstyrt. Att det annars så kliniska och sterila överöstes av sotflagor. Att någon slags uråldrig kraft bara tog över och slukade allt vad förnuft och kontroll hette. Flera människor stannade till, lågorna hade en märklig lockelse; med skräckblandad förtjusning beskådade vi denna nattliga eld, förtrollande och farlig, här fanns ingen sopkorgsknapp att förlösande trycka tummen mot. Det gällde bara att inte gå för nära. Aldrig komma för nära. 

Följande morgon passerade vi spillrorna av det storslagna som varit. I dess förkolnade rester tedde sig nattens händelser löjligt avlägsna, nästan overkliga, likt en illusion fastnaglad på våra hornhinnor. Men faktum kvarstod: det som funnits där oberört år efter år förändrades under en natt, scenen skulle aldrig bli densamma igen. För inga brandmän, inget vatten och ingen förtvivlan i världen kunde släcka den eld som varit, kunde göra det brända obränt. 

jag missade paris

Publicerad 2014-12-29 00:24:37 i Allmänt,

På en flygning någonstans över en europeiska kontinenten, i rätt riktning, i det sällsamma sinnestillstånd som inträder när man är helt avskärmad världen och fast i sitt säte på samma gång, noterade jag något på den lilla TV-skärmen med upplösning som får en 90-talsmobil att se ut som ett teknologiskt underverk: vi skulle flyga rätt över Paris.

I takt med att gatlyktorna förvandlades till tändstickor, vägarna till skosnören och dagen till natt och vi bombarderades med mer än 150 gånger radioaktiv strålning än nere på jorden tog sömnigheten sitt grepp och jag försvann i det där diffusa halvsovande tillståndet. Plötsligt var jag klarvaken och när jag tittade på skärmen såg jag att vi just passerade Limoges. 

 Jag missade Paris. Jag hade missat Paris. 

Och plötsligt kändes det som om hela min existens hängde på att få se Eiffeltornet genom den solkiga rutan, för ett ögonblick var jag helt bedrövad, kände mig berövad något oförklarligt. I nästa andetag var känslan borta och jag återgick till att lyssna på musik, räkna hur länge jag kunde hålla andan och andra normala grejer människor gör i ett flygplan. Skärmen informerade om att tiden till landning var 0:42. Svaret på alla frågor. Det kan nog bli bra det här. Men jag missade Paris. 

 

Om

Min profilbild

addicted to beauty

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela